Så här glada blev vi av nyheten om stekning i olivolja. Det är främst Mona som i mer än tre år provat sig fram. Se fliken Recept.
Eller ännu bättre, använd Kommentarsfältet på denna hemsida! Då får vi automatiskt mejl direkt
British Medical Journal rapporterar:
Tidigare forskning har gjort gällande att olivoljan kunde lösgöra farliga ämnen vid för hög
temperatur, uppgifter som numera tagits tillbaka.
När du vill läsa mer:
Nu kan BIRGER'Os kunder prova att steka i samtliga våra olivoljor! Bäst är att prova själv och smaka av.
Mitt kök skriver
om denna viktiga nyhet bl a för alla som frågar oss, om man kan steka i våra italienska olivoljor. Hittills har vi kunnat säga, att vi rekommenderar den milda, liguriska extra vergine
olivoljan San Bartolomeo från Rapallo utanför Genua. Den gården har vi importerat olivolja från i 20 år.
Nu kan våra kunder även prova att steka i Forrá del Prunos e.v. olivolja. Den har karaktären av Slow Food; en produkt från Montalbano i Toscana. 14 år har vi representerat gården
Forrá.
Alla våra tre olivoljor kommer från Familjegårdar. De tillämpar bara kallpressning. Gårdarna är stolta över sin kvalitet på oliverna, som kommer
från deras tusentals träd. På kvällen samma dag som oliverna plockats pressas de i ett närliggande frantoio. I Forrá del Prunos fall sker pressningen vid en kallare temperatur än vad som krävs för högsta
kvalitén extra vergine (e.v.).
Vår tredje produkt, Apricale som vi startade importera för sex år sedan, är också ligurisk. Olivgården
ligger norr om Sanremo. Olivoljan har en elegant smak som liknar Forrá. Flera kunder steker redan i den olivoljan och köper därför dunkvis. De sätter denna olivolja främst. Det är svårt att säga, om det är
för att den saknar beska till skillnad från Forrá.
Själva använder vi alla tre olivoljorna praktiskt taget dagligen; mest blir det nog av Apricale.
Vi rekommenderar alltid att smaka sig fram till vilken olivolja som är bäst för kunden, restaurangen etc. Boka därför en provsmakning
via olivolja@birgero.se eller
telefon 0703 45 79 00 alt. 0736 42 84 84.