Våra ital. olivgårdar arbetar för god skörd 2022!

Klippet är från Dalaliv 1/2020. Läs i flikar på denna hemsida, rubriker som du tycker intressanta! Benvenuto! Birger Mona, som tycker att olivoljan också har en Elegant smak.
Ciao Sverige, nu blommar jag. Välkomna att plocka mina oliver i november! /Taggiasca Apricale, Ligurien
Maria och Birger leder Skördeveckor Raccolta 8 - 18 november. Flygbokning pågår, platser finns. BIRGER'O svarar för programmet vid Medelhavet. Efter olivplockning och pressning i Apricale avslutas veckan vid Medelhavet. Mejla Maria: majn01@yahoo.se
BIRGER'O svarar som vanligt för programmet i Italien. Mona och Birger är reseledare under skördeveckan som startar 8 nov. De bor vid piazzan i Apricale. Benvenuti tutti!

Skördevecka Raccolta 8 november, 2 platser kvar!

6. mar, 2021
Bokat med SAS. Birger och Mona hämtar på flygplatsen, därefter med limousin till Apricale efter några korta stopp vid vackra platser bl a Dolceacqua (!)
Framme ca. 16:30, efter incheckning och middag
kl 19 på a Ciassa vid piazzan.
Maria handplockar
Lukas från Östermalmshallen, Lisbeth Janson Frukt&Grönt
Läcker lunch med ljuvt lokala livsmedel
Bella Italia! Apricale, bergsby från 1500-talet.
Våffeltiden varar än. Pröva detta! Ägg 4 st + Kokosmjölk 4 dl + God olivolja 3/4 dl + Bovetemjöl 1 dl + Havremjöl, ren = glutenfri 1 dl + Bakpulver 2 tsk + Salt 2 krm. Blanda smeten som du brukar. Pensla järnet med smör! Lycka till! /Pär ............. Vårt dilemma häromdagen: Inget våffeljärn? Får inte gå till affären pga "äldre". Kartongen med gamla spisgrejer pga ny induktionsspis. Ta ur grillpannan i gjutjärn. Flytta till gammal spis. Göra våffelsmet med kallt, kolsyrat vatten. Hetta upp och pensla, hälla i tunt lager med smet. Kolla stekytan på undersidan. Vända hela "laggen". Steka och kolla. Dela i fyra delar. På med hallonsylt. Fota. Njuta!

Skördeveckan/Raccolta i detalj

17. jan, 2020
SKÖRDEVECKA MED BIRGER’O (ital. RACCOLTA)

För fler bilder, se flikarna PLOCKA OLIVER och RACCOLTA '17 +'18 med flera


En Skördevecka/Raccolta startar normalt i början av november. Det är olivgårdens ägare som bestämmer datum. När själva plockningen ska börja den veckan, bestäms av vädret. Risken för regn år inte så stor. Den tiden brukar det vara ”svenskt sommarväder”. Jag har varit på plats varje år sedan 1999.
Att det inte får regna beror på invägningen vid pressningen i frantoio. Hanteringskostnaden för olivgårdsägaren beräknas nämligen efter vikt!

Vi bor nära olivlundarna. Oliverna närmar sig mognad och skiftar från grönt till mörkt brunviolett. (Det skulle ha varit värdefullt att få färgen bestämd av Sven Plex Petersson.) Ägaren tittar på helhetsintrycket av färgskiftningen. Den som har bitit i slånbär kan föreställa sig smaken. Det är oljan i bären som är god.


När vi kommer till olivlunden efter frukost bestående av lokala råvaror ligger näten redan under träden vi ska börja skörda. Vi har egna skor med bra fäste på oss; i övrigt lätt klädda. En väst eller jacka i beredskap. Den som vill fyller en flaska dricksvatten.
Vi får långa käppar att slå lätt på olivträdets grenar och kvistar. De som orkar får hantera batteri-drivna specialkäppar. Se bilder.

Nu skakas det snart i varje olivträd sedan vi spritt ut oss under grenverket. Oliverna faller med lätta dunsar i de gröna näten. Den som vill får handplocka på de lågt hängande kvistarna (söderkvistar). Efter en knapp timme vill man gärna ta paus. Det bestämmer var och en. Vid ett-tiden bryter vi för lunch. Se bild.

Den har familjen dukat upp på ett långbord i halvskugga. Nu märks det att vi är i Italien. Doftande bröd, lufttorkad skinka/prosciutto, salami, mozzarella och andra ostar, skimrande tomater mm samt vin och vatten efter behag. Vi slår oss ned runt bordet och ”tjattret” börjar; på engelska, italienska, franska, apricalesiska, svenska, även tyska samtidigt som vi hugger in på läckerheterna. Inget skålande om inte någon skojar till det tillsammans med ett cincin! Stämningen är hög och njutningarna hörs mellan tuggor och klunkar.

Helst ska vi tillsammans få ihop så många oliver att det räcker till första leveransen av årets olivolja till Sverige. Det kräver 30 korgar à 20-25 kg, Men ännu är det bara eftermiddag. Någon tar en paus ett tag, dricker en skvätt och passar på att föreviga arbetet, någon fågel eller blomma, utsikten mot dalen eller de blånande bergen; eller mot havet om vi är på den familjegården. Har vi tur ser vi ”Korsika i siktigt väder”. Vi behåller dock kläderna på och leker inte Evert Taube.
I ett buskage har familjen ordnat ett hemlighus.

Olivgårdsarbetarna från Sverige trivs, skojar men känner också av, att några ovana muskler får arbeta. Det är tillåtet att lägga sig ner en stund i solen eller skuggan. Det gäller bara att stå ut med vissa, kamratliga gliringar.


Dagens skörd ska pressas samma kväll.
Vi åker till grannbyn och träffar Paolo, som driver Frantoio Cassini. 5 gårdar kan få sina oliver processade samtidigt. Efter invägning tvättas oliverna och via transportband hamnar de i kvarnen, som mal olivkött och kärnor till en mörkbrun massa. Därefter pressas den under högt tryck. Det är slamrigt i lokalen och de flesta måste tala högt eller skrika. Vi håller oss efter kanterna; tät trafik i de minimala passagerna. På en tavla står skrivet med krita ”vår” Paolos namn och totala vikten på vår skörd.

Frantoio-Paolo är glad att se oss; vi känner varandra sedan 2014. Han har skjutsat mig till
Colla Bellas höjd där han nyplanterade olivträd. Där doftade även kaprifolium och fläder kan jag intyga. Jag vill nämna att Paolo är mycket respekterad i branschen och fick senaste året åter en guldmedalj för sin höga kvalité.
Han har faktiskt lärt frantoiot för olivgården i Toscana att pressa oliver med minimalt insläpp av luft i olivmassan! Ju mindre syre desto längre hållbarhet för olivoljor; våra är alltid kallpressade och jungfruoljor.

Efter ca. en timme har vår Paolo sin olivolja i dunkar. Spillvattnet samlar frantoiot i cisterner och fermenteras för att spridas ut under olivträden. Kärnresterna har torkats och samlats i en stor hög. De blir briketter till kaminer i trakten. Jag har samlat aska efter förbränningen; en känd keramiker har velat ha askan och experimenterat och framställt glasyr till sina drejade verk. Bild finns.

Vi åker tillbaka och äter middag. Då får vi varsin flaska av den skördade olivoljan. Härligt! Olivoljearbetarna är både nöjda, stolta och avslutar måltiden mätta med en slurk limoncello.

I regel plockar vi oliver en dag, men vi kan stanna tre, om gården behöver oss.

Det övriga programmet kan bestå av vinprovning, lunch med plockmat av lokala produkter, utflykt till saffransodling, cykeltur längs Medelhavet– en bit, museibesök mm allt enligt deltagarnas intressen. Det har hänt att några deltagare badat, så packa baddräkt om andan skulle falla på.

Vi bor på bed&breakfast, agroturismo eller liknande. Den lokala kontakten är givande. De får berätta om sina liv och vi berättar hur vi har det. Det blir sällan språkförbistring. Vi har ju händer, ansikte, läten mm för förstärkning av vad vi menar.

Ett år tog vi en tur till Monte Carlo. Vi räknar med att göra om det i år, förutsatt att gruppen vill lägga till det.
Västanvik Leksand med vårt rikslager.
Vi är med vid skörd och pressning. Foto: LG, Konceptism
Mona och Birger skapad av: Mona '18

NU klart besked: 8 nov startar Raccolta 2021!

Min partner o kärbo, Mona Lodén. Beställ våra provsmakningar!

Nu har jag fått besked, att Paolo och Franca i Apricale är beredda att ta emot oss måndagen den 8 november. Fyra dagar i bergsbyn och boende på B&B da Marta och da Giua - www.dagiua.it


Vi besöker även en saffransodling och får prova på det tålamodsprövande arbetet - www.fattoriaaurora.it

De två följande dagarna har vi alternativa program planerade. Vi vill att vi träffas och pratas vid.

Kom således till RACCOLTA 2021 träff! 11 sept i Västerås.  Vi berättar mer och svarar gärna på era frågor.   

Tid cirka några timmar.

svara på mejl genom att skicka JA
till
olivolja@birgero.se


Mariaberget den 8 februari 2021
BIRGER’O
Birger Söderqvist

Provsmakningar 2019 mm

Smaktorget 2019 Mona pratar recept

Sedan december finns årets olivolja i butikerna.  Lördagen den 7e hade vi provsmakning på Lantliv i Leksand.  En mycket lyckad aktivitet.

Dagen efter hade Frukt&Grönt provsmakning i Östermalmshallen, Stockholm.  Likaledes lyckad.

Tidigare hade vi två populära provsmakningar dit vi var bjudna av arrangörerna, i Upplands Väsby och Uppsala.

Vi vill påminna alla våra kunder om årets missväxt bland olivgårdarna i Italien.  Vi har lyckats få hem våra beställningar.  Kontakta snarast din butik eller Birger/Mona om tillgången, när du behöver fylla på förråden.

Välkomna!

Vaser. Butik/design B. Watz, olivoljevän sen år 2000
FORRÁ del PRUNO från Toscana. En av tre familjegårdar.
Pittoreska Apricale med en av våra familjegårdar
Stämningsfull oljelampa från Lantliv, Leksand
Nu pågår tulpantiden. Vi möter våren.
Soluppgång, Aurora målar sina läppar.

Lista över FLIKAR på denna hemsida

BIRGER’O  italienska olivoljor samt upplevelseresor – Lista över FLIKAR

DETTA ÅR 2020            Vad händer i år?

Unik kvalité                Varför är BIRGER'O olivolja unik?

Bräsera! Mera             Enkelt, smakrikt recept med mild olivolja

English & Deutsch       Short & kurz

NYA OLIVOLJAN!         Info om olivoljan 2019/20

PLOCKA OLIVER!         Berättelse om årets plockning i Apricale

Mindre Matsvinn         Fakta om Bäst före/Bra efter

BIRGER’O PRISLISTA    Aktuell prislista för vårt sortiment

RACCOLTA ’17+’18      Mera om senaste olivplockningarna

RECEPT fr Kund/Hälsa Recept, som sagt, från våra kunder och idégivare

Grillat och Olivolja     Flera tips  till användning av våra olivoljor

RECEPT -  bl a Pesto   Gör din egen Pesto mm

Italienresor                Fakta och idéer om våra upplevelseresor

KÖPSTÄLLEN olivolja  Var kan jag köpa BIRGER'O olivoljor?

Olivgård och Vingård  Reportage

Dalakören 2019          Sång är medicin och gott humör Kören fyller 100 år 2020

Översättningar           Min vän C-G presenteras

Mona Lodén 2019       Min kärbo Mona presenteras

Gallery Lodén            Mona är konstnär; utställningar

Blogg/Recept/Konflikt Spontana idéer om kanske kommande blogg

Antal besök:              Stolt statistik från senaste åtta årens besök

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inskrivet av Birger från kunden 01.03.2020 16:42

Recept från sign. "Kund på Söder": Potatisklyftor med parmesan och timjan
1,5-2kg potatis i 6-8 klyftor. 50g smör.0,5 dl olivolja.3 vitlökskl. Flik Recept!

| Svar

Senaste kommentarer

20.03 | 09:21

Hej Ingalill! Tack för mycket trevligt bordssamtal vid Birgittas fantastiska drygt femtimmars gastronomiska lunch. Jag har noterat ditt intresse; glad!

19.03 | 16:36

Jag är intresserad
Hälsar
Ingalill
ingalillkarlsson88@gmail.com
Tel 0725123678

09.01 | 12:12

Kommentarsfält: Anmäl till OLIVPLOCK 2022

22.12 | 11:45

GOD JUL + GOTT NYTT ÅR!
Använd gärna Kommentarsfältet för anmälan av intresse för olivplock eller olivolja.