Birger och Mona
BIRGER'O har nu levererat italiensk olivolja extra vergine till de svenska konsumenterna i 20 år. BIRGER'O olivoljor har inga tillsatser eller inblandningar dvs Monokulturer Extra Vergine från Familjegårdar i norra Italien.
De
senste fyra åren har Mona medverkat (hon gjorde redan som femåring sin första resa till olivoljans förlovade land). Mona har bl a skapat flera recept med olivolja i matlagningen. Hon arbetar på en liten receptsamling
tillsammans med Birger och med stöd av syster och svåger i Leksand Västanvik.
Varför är olivoljan dyr (högt pris säger en del)?
Jo, ingen besprutning eller tillsatser och familjegårdarna
får den ersättning de begär.
Vi åker alltid ner till skörden i november. Hittills i år har vi dessutom gjort två resor till olivgårdarna. Dessa gånger har vi tittat på beskärningen,
begynnande blomning, gödslingen genom de fermenterade restprodukterna samt kostnadsläget och investeringar. Inga överraskningar, så vi kunde koncentrera oss på utveckling.
En av familjegårdarna
skördar nu ätbara örter på gräsytorna under olivträden. Varje morgon levereras en korg nyplockat till en vegansk restaurang i närheten (se bildspel). Naturligtvis åt vi där en god och klimatsmart lunch
smaksatt med gårdens olivolja. Om det finns intresse bland våra stamkunder, arrangerar vi en resa till Toscana och Umbrien våren 2021. Anmäl gärna intresse i kommentarsfältet på hemsidan birgero.se
Vid besöket på den andra familjegården tog vi del av de smakmässiga förbättringarna, som vi diskuterat de senaste fyra åren. Solklara förbättringar tycker både vi och kunderna.
Utöver
det unika, att vi är med vid olivskörden (Raccolta) varje år samt besöker familjegårdarna regelbundet med tanke på kvalité mm, så är processerna unika.
I Apricale är det ägaren Paolo
som ensamt ansvarar för beskärningen. Det var hans farfar som planterade olivträden och lärde ut tekniken med olivodling.
Vid skörden pressas de plockade oliverna i slutet av varje dag i ett frantoio som de senaste
åren belönats med guldmedalj för sin kvalité (Extremum Gran Cru) hos Paolo Cassini Isolabona. Paolo har konstruerat och trimmar sin maskinpark för minsta möjliga luftblandning under processen fram till
den färdiga olivoljan. Det innebär alltid kallpressning, alltid Extra Vergine kvalité, högt polyfenolvärde och låg syrahalt mm. BIRGER'Os deltagande kunder anser olivgårdsarbetet unikt; f n är
antalet svenska olivgårdsarbetare över 120 personer. Fråga gärna någon som varit med! Processen som vi medverkar i är unik även bl a genom att oliverna krossas - inklusive kärna - enbart mekaniskt.
Även den efterföljande högtryckspressningen är mekanisk. Alla smakerna i oliverna följer med! OCH inga smaker tillsätts eller används för "blendning". Även filtreringen är utan kemikalier.
UNIKT. Håller du med? Du ska känna det unika på smaken.
Olivgårdarna får den ersättning de begär. Olivskörden är givetvis också beroende av
vädret. Häromåret var det särskilt dåligt skördeutfall. En av gårdarna fick inte en droppe olivolja. Det påverkade priset de följande åren. De allmänna kostnadsökningarna påverkar
även priset på en liter olivolja. Arbetskostnaden dominerar. Ersättningen måste attrahera ungdomar, så att kunskaperna stannar kvar på gårdarna.
Vart tar restprodukterna vägen? Fasta partiklar
och vätskor fermenteras separat. Därefter sprids de ut vid olivträden. Allt ingår i kretsloppet på gården.
Välj BIRGER'O olivolja för den unika processens skull.
Och för smaken! Kvalitén betalar sig.