Oliverna är skördade! Olivoljan kommer i dec.

Denna olivgård ligger på 500 möh och har fått nära normal skörd 2019. Terassering och branter försvårar arbetet samtidigt som det är naturligt för brukandet. Också Eva, Lukas, Herman och Maria arbetade tillsammans med fam. Franca och Paolo.
David från trakten hjälpte till. Han plockade och bar tillsammans med Lukas.
Mona och Birger, medhjälpare.
Familjens olivgårdar ligger inom Apricale, en by där de flesta familjer har sina egna odlingar. Pressningen sker i ett separat frantoio i närliggande byn Isolabona.
Olivskörden sker från slutet av oktober fram till jul så länge det finns oliver kvar på träden. Sort Taggiasca.
Arbetet pågår varje dag med uppehållsväder. Oliverna ska vara torra vid invägningen i frantoio (pressning mm).
Vid lunchtid dukar familjen upp ett bord med medelhavskost och lokalt både vatten och vin.
Arbetet är tidvis tungt; en full korg väger 20 - 25 kilo. Den ger ca. 4 liter god kallpressad, extra vergine olivolja. Korgen ska först bäras och sedan köras till pressning samma kväll.
... suckat av deltagare på Raccolta/Olivskörd.

Hört av Birger BIRGER'O
Oliverna krossas i Frantoio efter tvättning. Massan förs i rör till pressning. Viktigt att den transporten sker utan att syre tillförs. Temperaturen måste också hållas kring 27 grader dvs kallpressning. Högre temp. ger sämre olja. Syrehalten ska vara låg <0,8%.
Vår olivolja håller ca. 0,3%.
Bougainvillea och annan vacker blomprakt omfamnar Ligurien. Olivolja dominerar.
Inga stora vingårdar, något rött, Rossese och något vitt längre österut i regionen.

Våra olivgårdar ligger på 300 möh och 500 möh. Den sistnämnda gården skördade vi denna gång.

PROVSMAK AV NYA OLIVOLJAN i Leksand 7 dec.

Kära Olivoljevänner!

Första provsmak av 2019 Apricale sker den 26 nov i Uppl.-Väsby.  Endast inbjudna. Man får boka sig för leverans. 

Första leverans sker i första decemberveckan  Håll utkik efter info på denna hemsida  

 

Nästa provsmak i Uppsala den 2 dec  Även den för inbjudna.  

Därefter står Leksand på tur.

VÄLKOMNA till Lantliv lördagen den 7 dec kl 11 - 14!

         Hantverkaregatan vid Z-torget (Grönstedts torg). 

 

Följ info på denna hemsida!

 

 

Johan Blanche omdöme

Apricale Olio di Oliva i dagsljusskyddande, mörk glasflaska; här halv liter och 250 ml

»Mycket ljus och transparent färg med gyllengul nyans och visst grönt skimmer. I doften en intensiv ton av hasselnöt, färsk mandel, pinje och bergsblommor. 

Smaken är mycket krämig med markerad bitterhet och även en varm pepprighet. Nötaromerna dominerar och strukturen är välbyggd och stadig. Lång eftersmak med kraft. En ovanligt kraftfull olivolja för sitt ursprung lämplig till fisk, färska grönsaker och antipasto.
(15,5 poäng av 20)«

Läs vidare på  www.apricale.se

Oliverna mognar (årets skörd har delvis slagit fel). Vårt skördearbete Raccolta startar 5 november i Ligurien.

Butikerna har olivolja i lager, så där finns att köpa.

Olivoljeprovning hos Lantliv

Lantliv, butiken i Leksand har olivolja med smakerna Apricale och San Bartolomeo.   Du kan alltid smaka på sorterna hos Lantliv i Noret. Inspirera dig även utanför kökets ingredienser, när du vill förnya där hemma. Butiken är välsorterad.

Saluhallen i Höganäs liksom Lisbeth Janson Frukt & Grönt i Östermalmshallen har också olivolja på sina hyllor.  Gör ett besök, smaka och köp dina favoriter.

 

Men skörden 2019/20 är väsentligt mindre!

Den senaste veckan har vi fått varnande rapporter, att skördeutfallet för våra olivgårdar ligger mellan 30 och 40% lägre än förra året.  Vi har skickat våra beställningar av årets olivolja och Apricale rapporterar "kanske något mindre" av den kallpressade olivoljan.  

Under vår Raccolta/Skördevecka med plockning/pressning i början av november fick vi själva konstatera det verkliga utfallet, ca. 40% mindre.  

Reservera din olivolja i Kommentarsfältet här på hemsidan birgero.se  så hör vi av oss.

Birger och Mona

 

 

 

Skördevecka/ Raccolta 

Efter plockning och pressning i Apricale till Extra Vergine olivolja räknar vi med att flaskorna är hemma första veckan i december, adventstid. Från Höganäs Saluhallen i söder till Stockholm Östermalmshallen, Sala Silverst Deli, Leksand Lantliv och Luleå i norr kan du köpa/beställa BIRGER'O olivoljor.  

Vill du ha större volym än flaskor upp till en halv liter, beställer du olivoljan i rostfri dunk 5 liter, alt. 3 liter.  Vi kan inte garantera dunkar i lager utan ber dig förbeställa. Gör din beställning av dunkar och flaskor redan nu, så får du av första leveransen till Advent. Mejla  olivolja@birgero.se   eller för stockholmsområdet  gary@apricale.se   

 

Många barn o ungdomar gillar olivolja

23. sep, 2019

Birger Söderqvist 22.08.2019 13:58

Du når vår hemsida på
birgero.se
monaloden.se

| Svar

Senaste kommentarer

20.03 | 09:21

Hej Ingalill! Tack för mycket trevligt bordssamtal vid Birgittas fantastiska drygt femtimmars gastronomiska lunch. Jag har noterat ditt intresse; glad!

19.03 | 16:36

Jag är intresserad
Hälsar
Ingalill
ingalillkarlsson88@gmail.com
Tel 0725123678

09.01 | 12:12

Kommentarsfält: Anmäl till OLIVPLOCK 2022

22.12 | 11:45

GOD JUL + GOTT NYTT ÅR!
Använd gärna Kommentarsfältet för anmälan av intresse för olivplock eller olivolja.