Ibland får jag frågor om olivoljans hållbarhet. Familjegårdarnas pressningsmetoder ger bl a de gårdar jag representerar lång hållbarhet. Sedan starten i början av 2000-talet har jag sparat flaskor
av olivoljorna från olika skördeår. Det senaste året har vi i hushållet bl a använt olivolja från 2009 och yngre årgångar. Smaken är genomgående god och visar liten skillnad från
aktuellt år.
Smakmässigt finns det när det gäller hållbarhet en fördel med olivolja. När den blir dålig, härsknar den. Det finns enligt min erfarenhet ingen som klarar att svälja härskna
produkter. Så mitt råd är, smakar produkten gott, då kan du använda den.
För att förlänga hållbarheten kan man ställa flaskan i den svalaste delen av köket. På våra mörka
flaskor reflekteras dagsljuset, så låt olivoljan stå framme. Däremot kan du, om du åker bort en längre tid, ställa in flaskan i kylskåpet. När du tar fram den kan det ha bildats vita klumpar av
olika storlekar. Dessa "smälter" så fort du placerar olivoljan i rumstemperatur igen.
Sätt på korken efter användandet. Det är nämligen syret i luften som gör att olivoljan härsknar (oxiderar).