BIRGER'O olivitet =
omsorg om konsumenten, olivgårdarna och mellanleden
BIRGER'O representerar tre italienska olivgårdar, en toscansk och två liguriska. Alla är familjegårdar. Varje år sedan 21 år tillbaka är Birger med vid skörden för att kunna verifiera kvalitén.
Den toscanska, Forrà Pruno, har pepprig, gräsig, stark smak och lång eftersmak med den för Toscana typiska beskan. Vid årets skörd blev detta särskilt tydligt och färgen vackert grön.
Unikt för den toscanska olivoljan är att den pressas vid 19gr, kallare än normala 27-28 gr för kallpressat. Det bidrar också till den goda smaken. Dessutom är processen helt sluten, vilket minskar luftens negativa inverkan. Olivgården har endast omkr. 3000 olivträd. Plockningen sker manuellt. Frantoio (pressningen) ligger endast 500m från gården Allt för att bidra till bästa möjliga kvalité. Även i år fick Forrà högsta utmärkelsen för sin olivolja.
Forràs olivolja kommer från tre olivsorter, frantoio, leccino och moraiolo. Forrás olivolja är listad hos Slow Food.
Typiskt för den liguriska olivoljan är en mild och lite nötig smak. Den karaktären är tydlig. Olivoljan är mycket aromatisk. Den här är kökets allround-olja, som om man vill, kryddas till egen smak. Liksom Forràs flaska kan den stå framme i köket. Glaset reflekterar dagsljuset!
BIRGER'O är inte bara med vid plockning och pressning utan i regel även vid buteljering.
I samband med temaresor som BIRGER'O ordnar, brukar olivgårdarna besökas även vid andra årstider. Mejla olivolja@birgero.se
för mer info som deltagare, grupp, företag mm.