Res med 2016! Vårresa med Vinprovning mm

Han förklarar för olivgårdsarbetaren Pelle återväxten efter en förödande brand för tio år sedan. Nu bär träden frukt. Det går inte att ta miste på Paolos stolthet inför det traditionsbundna arbetet.
Vi var 6 personer från Siljansbygden som deltog tre dagar i skördearbetet. Hjälpen uppskattades.
2015 blir ett bra år kvalitetsmässigt. Apricale Olio di Oliva
och Forrá Pruno höjer sina priser, vilket var förutsett. Signalerna kom tidigt och pressen skrev om detta. Tack vare bra logistik kan BIRGER'Os höjningar mildras.
Pär är beslutsam i skördearbetet; oliverna ska ner i nätet!
Liv!
Läckerheter från chefskocken Matteo vid olivgårdens krog à Ciassa
I Apricale får du utöver härligt landskap, gästfrihet och gourmet-mat o dryck.
Följ med på Vårresan 2016 så kan du själv njuta.
Apricale i morgonsol
Piazzan i Apricale med restaurangen a Ciassa i bakgrunden. Träffpunkten för alla i stan! Vi ses! /ciao Birger
Vi åker till Ligurien och mysiga städer bl a Sanremo; tillfälle till bad, god mat mm.
Mer info kommer inom kort.

Bilden visar Dolceacqua med "Monets bro".
Vinprovning i Piemonte, Alba och mera god mat.
Mejla mig på
olivolja@birgero.se och få mer info.
Den charmiga staden Apricale med olivgårdar och ...
... gourmet-restaurangen
á Ciassa med chefskocken Matteo.
Få blandar örter till goda såser mm som ger himmelsk smak - som Matteo.
11. aug, 2015
Rymdkapselodlad romansallad avsmakad! Bl a med olivolja!

Vårresans program - mycket kommer att återkomma i Skördeveckan

15. nov, 2015
Vi flyger till Nice, tar tåget till Bordighera (nära Sanremo) och därifrån efter 4 dagar till Alba i Piemonte. Vi flyger hem från Milano, Linate.

09:30 avresedagen samlas vi vid SAS incheckning på Arlanda (Term. 5).
Planet går 10:50.

Pris € 880.- exkl. flyg (f.n. ca. 2.000 kr) som betalas med ditt kreditkort, som ger reseförsäkring.
Övernattning i dubbelrum inkl. frukost.
Tillägg för enkelrum ca. 500 kr (€50).
Middag ingår, men inte lunch/mellanmål.


måndag 4 Utresa. Ank. Nice 13:50 Lunch
15:10 Tåg till Bordighera ank. 18:57 Transport till B&B Albertieri
19:15 Inkvartering, Anki tar emot Middag och lokal information på svenska

tisdag 5 - 8 Vädret avgör dagsprogram. Frukost på strandcafé Bordighera,
medtag baddräkt och -handduk.
Middag i Apricale. Besök o träff med ägarfamiljen till olivgården

En annan dag: Efter frukost utflykt t Sanremo bl a Villa Regina
Margherita (drottn. sommarvilla) och om renoveringen är klar, Villa
Nobel. Shopping, middag

fredag 8 em Tåg till Asti, Piemonte. Inkvartering B&B i Alba. Middag i egen regi

lördag 9 -10 Vädret avgör dagsplan. Frukost på B&B Utflykt till två vingårdar,
vinprovning Barolo m fl sorter, information
Middag i Asti resp. Alba
Cykelutflykt i Alba (alt. minibuss), vinprovning. Avslutningsmiddag

måndag 11 08:00 Minibuss till Asti 09:00 Tåg till Milano
Frukostlunch i Milano, shopping.
13:15 Flygbuss t Linate. 14:40 Flyg till Arlanda, ank. 17:40

Buon viaggio!
15. feb, 2015
Fredag 6 feb flög jag till olivgårdarna i Ligurien. I Apricale tycker de om Äppelsalladen. Ciao/ Birger

Chèvre-gratinerade rödbetor à la Britta

31. dec, 2014
Chèvre
Rödbetor
Pinjenötter
Flytande honung

Kan lagas med eller utan bröd
Ugnsrosta rödbetor i skivor så att det blir mjuka; låt svalna
Lägg skivade rödbetor antingen direkt i en eldfast form el. på en rostad brödskiva
Lägg på en skiva chèvre på rödbetan; strö pinjenötter
Gratinera i ugn i 225° ca 5 – 10 min.


Recept enl. Britta Niska
Mosad avocado på Leksandsbröd

Mosa en halv, mogen avocado på knäckebrödet
Häll lite olivolja på
Krydda med flingsalt och svartpeppar
Njut tillsammans med starkt kaffe eller thé

Öka njutningen med en skiva parmaskinka
Lägg en tunn skiva tomat överst; krydda lätt igen
Droppa lite olivolja på tomaten

Beställ din olivolja nu! Begär Prislista via mejl.

På kullarna i västra Ligurien, vid Apricale växer Taggiasca oliven. Vi fick vara med i skördearbetet. Redan samma kväll pressades oliverna i ett närbeläget Frantoio. En högtidsstund när "vår" olivolja rann fram. Smakprov: Elegant smak, pepprig, gräsig med lång eftersmak.
Tipset kommer från Birgitta Watz (Foto: Joel Wåreus). Låt dig överraskas av smak-sensationen. Pröva snarast!
ÄPPELSALLAD
Välj några vackra äpplen med balans mellan syra, sötma och krispighet.
Allra helst en äldre svensk sort med tunna skal.
Skär i bitar eller skivor gärna med skalet kvar.
Lägg i en vacker skål eller djup tallrik, pressa lite citron på. Salta lätt med havssalt, ringla över den goda olivoljan!
Några varv med svart-pepparkvarnen förhöjer både smaken och aptiten.
Buon appetito!
önskar Birgitta Watz Design
... när nyskördade olivoljans första droppar kan avsmakas.

Följ med på Skördevecka till Toscana och Ligurien.
Bilden är från Frantoio som pressar Apricale ekologiska olivolja i Ligurien (2014).
Foto: Gary Newman
... varje år i skörden för att säkra kvalitén.

I år kan du följa med på Skördevecka i november (se sep. info)

mejla intresse till: olivolja@birgero.se

Foto: Gary Newman
I november varje år Skördevecka för oliver. Men på våren dominerar vingårdar och god mat. Personliga kontakter med ägarna ger ett program rikt på upplevelser för kropp och själ.
På Vårresan ska vi bl a smaka Barolo o Moscato d'Asti!
Foto: Hasse Lindén

Efter lyckad Skördevecka, Vårresa kring Valborg

Intresserad?  Det finns 4 platser kvar.

Tidpunkten för Vårresan är kring Valborg. Då är det ju vår och vi har vinprovning i Alba och Asti-regionerna. Du har säkert smakat Barolo o Moscato d'Asti.  Nu får du smaka på plats.  

Dessutom ska vi äta gott hos Franca o Paolo i Apricale m fl ställen. Naturligtvis ska vi också vara vid Medelhavet. Bad för den som vill; ta med baddräkt och -handduk. 

Fast pris för angivna programpunkter.  Ni betalar till ett italienskt företag, som står för de lokala arrangemangen.  Övriga kostnader betalar ni med eget kontokort.  Det ger er också extra försäkring + poäng.  Jag meddelar flygtider och bokar rum.  

Budgetera 10 - 12 000 kr per person.  Det fasta priset är € 880, se'n tillkommer flyg, luncher/mellanmål, shopping mm personligt.

Fråga mig eller anmäl er direkt via mejl till  olivolja@birgero.se      Anmälningsavgift 300kr.  Jag skickar se'n faktura med svensk moms.  

ciao/ Birger

 

Följ annars med vid nästa tillfälle 2015 på Skördevecka för oliver till mina ekologiska gårdar!  Samtliga med äkta, småskaligt hantverk på familjegårdar.  

Utresa 2014 var 7 november till Milano; 7 övernattningar.   Redan nu är 5 platser bokade.

Vi plockar oliver i västra Ligurien.  Franca och Paolo med familj välkomnar oss.  Vi är med vid pressning i lokala Frantoio.  Bor på B&B i den charmiga staden på kullarna vid Apricale.

Andra olivgården ligger i Toscana nära staden Vinci (Leonardo). Besöket på Forrá Pruno startar med lunch i Tizianas väldoftande kök.  Huset är från 1600-talet med glastäckt olivoljebrunn i golvet (!)  Tiziana är vän med svensk-italienaren Marco, som ställer om vin- och olivgårdar till ekologiska (hittills mer än 25 omställda i regionen Montalbano/Montepisano).

I Italien reser vi med tåg bl a för att få kontakt med det sydliga landskapet.  Om tiden räcker till stannar vi och äter lunch i Cinque Terre.  Benvenuti!

 

Cykeln på tornet garanterar att olivoljan är av Apricale kvalité. Utgångspunkt för Vårresan 2015
Bild över trakten där vi ska plocka oliver i nov. Vårens resa kommer också att gå hit. Välkommen med på resan!
Vårresan går till Apricale, Sanremo med Casa Nobel, Drottn Marguerites sommarslott mm samt Alba i Piemonte, om önskemål finns.
Här ligger Franca o Paolos restaurang samt B&B i närheten.
Här äter vi här den härliga lunchen, när vi är i Toscana. Gissa om den smakar! Tiziana har godsaker från trädgården.Ull från Matteos alpacka.
SMAKA'RE, SÅ VÄSTANVIK!
Birger Söderqvist

Endast en mejladress 2015!

2. okt, 2014
Telia släcker ner mina "gamla" mejladresser på nyårsafton! Fr o m Nyårsdagen 2015 gäller enbart
olivolja@birgero.se
för mejl till mig och BIRGER'O. Tack för att du ändrar i din adressbok, om du har en tidigare skapad adress t ex "bollplank" eller "arisia". hälsar Birger

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

06.10 | 11:19

Tack Eva-Lotta! ciao Birger

...
05.10 | 14:24

Vilken fin hemsida! Roligt att se lite av körens senaste historik.
Hoppas alla tittar och minns!
Mycket glädje med alla fina minnen!

...
18.09 | 16:38

Hej Inger! Olja-Oliv, Erstag. 17 har flaskor i lager. Jag var där idag.
Salute, Birger

...
16.09 | 18:09

Fick en flaska med dessa ljuva droppar i födelsedagspresent. Vilken upplevelse. Ska nu söka mig till någon av Stockholmsbutikerna och fylla på förrådet.

...
Du gillar den här sidan