Högt pris - Unik kvalitet

BIRGER'O olivoljor håller hög kvalitet - unik process

Birger och Mona

BIRGER'O har nu levererat italiensk olivolja extra vergine till de svenska konsumenterna i 20 år.

De senste fyra åren har Mona medverkat  (hon gjorde redan som femåring sin första resa till olivoljans förlovade land).  Mona har bl a skapat flera recept med olivolja i matlagningen.  Hon arbetar på en liten receptsamling tillsammans med Birger och med stöd av syster och svåger i Leksand Västanvik.

Varför är olivoljan dyr (högt pris säger en del)?

Jo, ingen besprutning eller tillsatser och familjegårdarna får den ersättning de begär.

Vi åker alltid ner till skörden i november.  Hittills i år har vi dessutom gjort två resor till olivgårdarna.  Dessa gånger har vi tittat på beskärningen, begynnande blomning, gödslingen genom de fermenterade restprodukterna samt kostnadsläget och investeringar. Inga överraskningar, så vi kunde koncentrera oss på utveckling.  

En av familjegårdarna skördar nu ätbara örter på gräsytorna under olivträden.  Varje morgon levereras en korg nyplockat till en vegansk restaurang i närheten (se bildspel).  Naturligtvis åt vi där en god och klimatsmart lunch smaksatt med gårdens olivolja. Om det finns intresse bland våra stamkunder, arrangerar vi en resa till Toscana och Umbrien våren 2020. Anmäl gärna intresse i kommentarsfältet på hemsidan birgero.se   

Vid besöket på den andra familjegården tog vi del av de smakmässiga förbättringarna, som vi diskuterat de senaste fyra åren.  Solklara förbättringar tycker både vi och kunderna. 

Utöver det unika, att vi är med vid olivskörden (Raccolta) varje år samt besöker familjegårdarna regelbundet med tanke på kvalité mm, så är processerna unika.  

I Apricale är det ägaren Paolo som ensamt ansvarar för beskärningen.  Det var hans farfar som planterade olivträden och lärde ut tekniken med olivodling.  

Vid skörden pressas de plockade oliverna i slutet av varje dag i ett frantoio som de senaste åren belönats med guldmedalj för sin kvalité (Extremum Gran Cru) hos Paolo Cassini Isolabona.  Paolo har konstruerat och trimmar sin maskinpark för minsta möjliga luftblandning under processen fram till den färdiga olivoljan.  Det innebär alltid kallpressning, alltid Extra Vergine kvalité, högt polyfenolvärde och låg syrahalt mm.    BIRGER'Os deltagande kunder anser olivgårdsarbetet unikt; f n är antalet svenska olivgårdsarbetare över 120 personer.  Fråga gärna någon som varit med!  Processen som vi medverkar i är unik även bl a genom att oliverna krossas - inklusive kärna - enbart mekaniskt.  Även den efterföljande högtryckspressningen är mekanisk.  Alla smakerna i oliverna följer med!  OCH inga smaker tillsätts eller används för "blendning".  Även filtreringen är utan kemikalier.

UNIKT.  Håller du med?  Du ska känna det unika på smaken.  

Olivgårdarna får den ersättning de begär.  Olivskörden är givetvis också beroende av vädret.  Häromåret var det särskilt dåligt skördeutfall.  En av gårdarna fick inte en droppe olivolja.  Det påverkade priset de följande åren. De allmänna kostnadsökningarna påverkar även priset på en liter olivolja. Arbetskostnaden dominerar. Ersättningen måste attrahera ungdomar, så att kunskaperna stannar kvar på gårdarna. 

Vart tar restprodukterna vägen?  Fasta partiklar och vätskor fermenteras separat.  Därefter sprids de ut vid olivträden.  Allt ingår i kretsloppet på gården.

Välj BIRGER'O olivolja för den unika processens skull.                     Och för smaken!  Kvalitén betalar sig.

 

 

  

 

 

 

San Miniato (PS)
Rist. Maggese tar emot dagens färska örter
Örterna skördas
Olivgårdens kök
Leksandshäst på hyllan
Läget nära Medelhavet
Gästhuset ligger bland olivträden
Mimosa
Den blommade vid besöket
Marina och Pär
Matkreatörer; demo i butik med egna recept
Handplockning
Anne med batteridriven, lätt motor
Utsikt från ett gästrum
Apricale B&B Marta

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

01.09 | 10:49

Stort tack, Eva!

...
22.08 | 15:58

Du når vår hemsida på
birgero.se
monaloden.se

...
30.10 | 21:49

Nu har vi testat Birgers olivolja
Satan i gatan
Så jäkla bra
Va fan är det vi köpt tidigare
Tack kära B
Keep up the good work

...
24.06 | 20:28

Pastasås GBG Makrill: Stek upp ingredienserna i olivolja.
2 st makrill i tomatsås på burk, 1 burk skivade champinjoner på burk, 10 st oliver.
Se mer på RECEPT!

...
Du gillar den här sidan