Produktinformation

Hållbarhet

Ibland får jag frågor om olivoljans hållbarhet.  Familjegårdarnas pressningsmetoder ger bl a de gårdar jag representerar lång hållbarhet.  Sedan starten i början av 2000-talet har jag sparat flaskor av olivoljorna från olika skördeår.  Det senaste året har vi i hushållet bl a använt olivolja från 2009 och yngre årgångar.  Smaken är genomgående god och visar liten skillnad från aktuellt år.

Smakmässigt finns det när det gäller hållbarhet en fördel med olivolja.  När den blir dålig, härsknar den.  Det finns enligt min erfarenhet ingen som klarar att svälja härskna produkter.  Så mitt råd är, smakar produkten gott, då kan du använda den.

För att förlänga hållbarheten kan man ställa flaskan i den svalaste delen av köket.  På våra mörka flaskor reflekteras dagsljuset, så låt olivoljan stå framme.  Däremot kan du, om du åker bort en längre tid, ställa in flaskan i kylskåpet.  När du tar fram den kan det ha bildats vita klumpar av olika storlekar. Dessa "smälter" så fort du placerar olivoljan i rumstemperatur igen.

Sätt på korken efter användandet.  Det är nämligen syret i luften som gör att olivoljan härsknar (oxiderar).  

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

29.03 | 09:41

Vacker flaska, smakrikt innehåll

...
01.03 | 17:42

Recept från sign. "Kund på Söder": Potatisklyftor med parmesan och timjan
1,5-2kg potatis i 6-8 klyftor. 50g smör.0,5 dl olivolja.3 vitlökskl. Flik Recept!

...
23.11 | 09:52

Tack för de fina kommentarerna! Vi njöt också av resan och gemensamskapen i gruppen. Roligt att ni vill göra om det nästa år. Välkomna!
Birger Mona

...
17.11 | 10:13

Stort tack Birger för en toppenresa till Apricale och Nice 5-10 november 2019! Vi ann med sååå mycket skoj på 6 dagar. Nästa år kör vi igen ännu flera!

...
Du gillar den här sidan