GRÖN CURRY med KYCKLING 4 personer
1 burk (400 ml) kokosmjölk 1 Zucchini 5 - 6 grönkålsblad
100g sojabönor, frysta gröna ½ purjolök 3 cm ingefära
Några msk lime saft 2- 3 msk grön currypasta 1 tsk honung ca. 10 thaibasilikablad
3 -4 kycklingfiléer 3 msk koreansk soja eller 2 msk tamarisoja
Häll kokosmjölken i en kastrull och rör i currypastan, honung,
limejuice och riven ingefära.
Låt sjuda någon minut under omröring. Smaka av med salt o peppar.
Dela purjolöken på längden och skölj bort ev. sand. Hacka purjolöken och zucchinin i lite större
bitar. Smaka av med salt och peppar.
Skär bort den grova stammen i grönkålsbladen och riv bladen i mindre bitar.
Häll olivoljan i pannan och stek grönkål, purjolök och zucchinin på medelhög värme
i några min. under omröring. Dra ner värmen och häll i sojabönorna.
Häll i kokosmjölksblandningen tillsammans med thaibasilikabladen. Låt puttra några min.
Häll alltsammans i en gryta. Smaka
av. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar (2 x 2 cm).
Stek i olivoljan ca. 10 min. Häll på sojan och vänd runt kycklingen i sojan.
Låt puttra några min. Lägg över kycklingbitarna med sin sojasås
i grytan med kokosmjölken och grönsakerna.
Strö över hackade korianderblad och smaka av. Servera rätten med jasminris.
GRÖNSAKSPYTT med ÅNGKOKT LAX 2 personer
1 fänkålsstånd 1 purjolök 1 zucchini
1 /2 dl olivolja, mild o fruktig (som San Bartolomeo)
1 grönsaksbuljongtärning 2 laxbitar, utan skinn (tinade om du har frysta)
Häll olivoljan i stekpannan. Hacka
fänkålen i ca. 2 cm bitar och lägg i pannan. Stek i ca. 2 min.
Klyv purjolöken och skölj bort sand och jord , skär den i ca. 1 cm skivor Lägg skivorna över fänkålen i stekpannan och fortsätt stekningen
under omröring i 2 – 3 min.
Klyv zucchinin i fyra bitar på längden, skiva i ca. 2 cm bitar och lägg allt över de andra grönsakerna i pannan.
Häll över 1 dl vatten, smula därefter över buljongtärningen
och lägg på locket till stekpannan och låt puttra i ca. 3 min. Kolla hur färdig fänkålen är, den tar ganska lång tid.
Smaka av! Mera vatten? Mer buljong? Kanske en skvätt vin? Lägg laxbitarna över
grönsakshacket och låt puttra några min tills laxen är färdig (2 – 3 min.) Servera direkt!
Mona