1 september 2019 ÅRSDAG

Mail             olivolja@birgero.se

Tel./ Text    +46   0703 45 7900

                           0736 42 8484

Hemsida       www.birgero.se

                            monaloden.se

Lager            LEKSAND, byn Västanvik (Gamla boa)  

                     Siljansnäsvägen 102, Belin  793 92 Leksand

Skyltfönster: Bastugatan 39  (Mariaberget Stockholm)

 

 

 

 

Smör bredbart direkt från kylen   Gillar du smör på mackan?  Det gör vi med.  

Vi började med 50g  smör + 25 ml (kvarts dl) olivolja.                                                

Rör ihop, när smöret är rumsvarmt (anpassa mängden) och blandar sig med olivoljan.    Blanda gärna med elvispen.

Lägg i glasskål eller porslinsbytta, ställ i kylskåpet.                  

Det är alltid direkt bredbart och dessutom mycket gott. Smaksätt med dina kryddor, örter etc. 

 

Pesto Genovese

1 näve/påse     pinjenötter, ca. 90g                                                                                                  

3 st färska        basilikaplantor, ca. 100g blad                                                                                

1,5 dl riven      Parmesano Reggiano  och lite riven Pecorino toscano                           

2 klyftor          vitlök                                                                                                                  

1 dl                 mild (ligurisk) olivolja San Bartolomeo                                                 

en eller två     nypor flingsalt                                                                                        

SMAKA AV!      Lägg till mängd, om det behövs för smak eller konsistens                                                                                                                          

                                                                                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du hittar fler recept på andra flikar på denna hemsida  www.birgero.se                                                   bl a med äpplen och olivolja.  En överraskande smak.  

Till förrätt rekommenderar vi mozzarella med tillbehör och                                                                             toscanska Forrá Pruno eller liguriska Apricale olivolja.                                                

Även bresaola med tillbehör och olivolja passar bra som början på en god måltid.   Ja, det finns mycket gott att välja på.

På denna hemsida kan du även se vårt sortiment av olivolja under fliken   

BIRGER’O PRISLISTA.

Buon appetito!

P.S.  Har du ett recept du vill dela?  Gå in på Senaste kommentarer på vår hemsida birgero.se (alt. monaloden.se)

BIRGER’O         -            olivolja@birgero.se  -  0703 45 79 00  -  Västanvik, Leksand

God SOCKERKAKA

2 ägg

2 dl strösocker

3/4 dl god olivolja

1 dl mjölk

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

1tsk vaniljsocker (ekologiskt)

Rivet skal av en halv, ekologisk citron

5 st finhackade aprikoser

Mixad mandel

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj en form med god olivolja, strö i rikligt med mixad mandel.

Vispa ägg och socker luftigt.

Tillsätt oljan, mjölken, aprikoser, 1 nypa salt samt citronskal.

Blanda mjöl, bakpulver samt vaniljsocker.

Sikta ner mjölblandningen och rör om försiktigt.

Grädda i ugnen ca 35 min.

Lycka till!  Marina o Hornpär

 

 

Snabbmarinerad LAX

4 personer

600 - 800 gram laxfilé utan skinn

Marinad:

1/2 dl ljus sojasås

1/2 dl mörk sojasås

1/2 dl god olivolja

1 citron (Krav) saft och rivet skal

Skär laxen i portionsbitar

Blanda marinaden

Lägg fisken i en ugnssäker form, slå över marinaden,

låt stå en stund, ös några gånger.

Laga i ugn 150 grader ca 15 - 20 min, till innertemperatur på 58 grader,

ös över marinad ett par gånger i ugnen också.

Servera med kokt potatis samt ärthumus.

 

Ärthumus

Mixa 3dl gröna frysta, upptinade ärtor med 1msk citronsaft och

1msk god olivolja, lite salt.

Tillsätt därefter 1 – 2 pressade vitlöksklyftor, rör om.

Smaklig måltid!        önskar Hornpär o Marina

GRÖN CURRY med KYCKLING 4 personer

1 burk (400 ml) kokosmjölk 1 Zucchini 5 - 6 grönkålsblad

100g sojabönor, frysta gröna ½ purjolök 3 cm ingefära

Några msk lime saft 2- 3 msk grön currypasta 1 tsk honung ca. 10 thaibasilikablad

3 -4 kycklingfiléer 3 msk koreansk soja eller 2 msk tamarisoja

Häll kokosmjölken i en kastrull och rör i currypastan, honung, limejuice och riven ingefära.

Låt sjuda någon minut under omröring. Smaka av med salt o peppar.

Dela purjolöken på längden och skölj bort ev. sand. Hacka purjolöken och zucchinin i lite större bitar. Smaka av med salt och peppar.

Skär bort den grova stammen i grönkålsbladen och riv bladen i mindre bitar.

Häll olivoljan i pannan och stek grönkål, purjolök och zucchinin på medelhög värme i några min. under omröring. Dra ner värmen och häll i sojabönorna.

Häll i kokosmjölksblandningen tillsammans med thaibasilikabladen. Låt puttra några min.

Häll alltsammans i en gryta. Smaka av. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar (2 x 2 cm).

Stek i olivoljan ca. 10 min. Häll på sojan och vänd runt kycklingen i sojan.

Låt puttra några min. Lägg över kycklingbitarna med sin sojasås i grytan med kokosmjölken och grönsakerna.

Strö över hackade korianderblad och smaka av. Servera rätten med jasminris.

 

GRÖNSAKSPYTT med ÅNGKOKT LAX 2 personer

1 fänkålsstånd 1 purjolök 1 zucchini

1 /2 dl olivolja, mild o fruktig (som San Bartolomeo)

1 grönsaksbuljongtärning 2 laxbitar, utan skinn (tinade om du har frysta)

Häll olivoljan i stekpannan. Hacka fänkålen i ca. 2 cm bitar och lägg i pannan. Stek i ca. 2 min.

Klyv purjolöken och skölj bort sand och jord , skär den i ca. 1 cm skivor Lägg skivorna över fänkålen i stekpannan och fortsätt stekningen under omröring i 2 – 3 min.

Klyv zucchinin i fyra bitar på längden, skiva i ca. 2 cm bitar och lägg allt över de andra grönsakerna i pannan.

Häll över 1 dl vatten, smula därefter över buljongtärningen och lägg på locket till stekpannan och låt puttra i ca. 3 min. Kolla hur färdig fänkålen är, den tar ganska lång tid.

Smaka av! Mera vatten? Mer buljong? Kanske en skvätt vin? Lägg laxbitarna över grönsakshacket och låt puttra några min tills laxen är färdig (2 – 3 min.) Servera direkt!

Mona

Sommardoften är kvar i den röda rosen i stadsparken. Mona doftar den 1 september 2019

Idag 1 september är det precis 50 år sedan familjen flyttade in i kedjehuset i Gillberga. Familjen Brorsson flyttade till ett annat hus i samma område. Samtidigt började den djupa vänskapen med tre generationer genom Ingrid, Gun o Curre, Classe o Ann. Senare med vårt gudbarn Sofie o Nils och gudbarnbarnet Viola. Så mycket kärlek!
Tack för att ni finns!  
Birger, Henrik, Johan o Britta, Lovisa

 

Vi fick också en rolig och skön grannsämja som fortfarande består; nu i Solna o Stockholm.

Genom 68-orna startade en stark gemenskap bl a med dansglädje i Rotangänget. Tillsammans med Eva var vi från början sexton stycken. Vi träffas fortfarande; i Idre, Öland eller Stockholm.

Samtidigt är det idag precis 45 år sedan vi flyttade in i Axels fritidshus i Västanvik. Många goa grannar, bybor och släktingar. Vänskapen består. Särskilt viktig är den med generösa Marina och Pär. Och sedan 1.200 dagar med kärbo Mona. Vi delar även intresset för olivolja. Tack vare Belins och gamla boa får vi ha vårt lager där.

Det är även precis 20 år sedan jag flyttade till Kungsbudan. Så nu har jag goa grannar i Kattrumpan 1 på Mariaberget

Livet är en enda fest; med en stor katastrof.
Tack nuet och det som varit samt det som kan komma!
Tack hösten och Första september!
Karl Birger (Påvels Axels måg och Birre)

Senaste kommentarer

I dag | 10:13

Stort tack Birger för en toppenresa till Apricale och Nice 5-10 november 2019! Vi ann med sååå mycket skoj på 6 dagar. Nästa år kör vi igen ännu flera!

...
01.09 | 10:49

Stort tack, Eva!

...
22.08 | 15:58

Du når vår hemsida på
birgero.se
monaloden.se

...
30.10 | 21:49

Nu har vi testat Birgers olivolja
Satan i gatan
Så jäkla bra
Va fan är det vi köpt tidigare
Tack kära B
Keep up the good work

...