RECEPT från Kunder och Återförsäljare
Listan är spontant upplagd; ta dig tid
Bistecca alla Fiorentina

1.  Ta ut köttet en timme innan.  Torka o pensla med olivolja (gärna med örtkvast). 
Salta o peppra generöst.
2.  Grilla över het glödbädd, först liggande på ena sidan ca. 5 min.  Sen på andra sidan lika länge.  
När fettkappan smälter och droppar ner i glöden, men den får inte bli bränd.  Visserligen ska steken grillas hårt och tål en del lågor.  

Äppelsallad med olivolja! Pröva själv

ÄPPELSALLAD  

Smaka och känn själv upplevelsen som förhöjer aptiten!


  Välj några vackra äpplen med balans mellan syra, sötma och

krispighet.

Allra helst en gammal svensk sort med tunna skal.


  Skär i bitar eller skivor gärna med skalet kvar.

Lägg i en vacker skål eller djup tallrik, pressa lite citron på.

Salta lätt med havssalt och ringla över den goda olivoljan!

  Några varv med svartpepparkvarnen förhöjer både smaken

och aptiten.


Bon appétit

önskar

Birgitta Watz



Birgitta är keramiker/professor 

och driver Watz Design Sweden AB

www.watz-sweden.se


Äppelsalladen ligger upplagd på tallrikar designade av Birgitta.              Foto: Joel Wåreus, Watz Design Sweden AB.

Ett recept som är lätt att följa
HornPär delar med sig

Strimlad lövbiff på Hornpärs vis  

4 pers

400 gram strimlad lövbiff
2 gröna paprikor finhackade
2 burkar skivade champinjoner avrunnen vikt 156 g finhackade
spadet från de avrunna champinjonerna
2 medelstora lökar finhackade
2 vitlöksklyftor pressade
1 burk kokosmjölk 400 ml
2 msk riven ingefära
3 msk god olivolja
1 st grönsaksbuljongtärning krav
2 msk ljus soja
Salt o finmalen svartpeppar efter smak

Fräs paprika och champinjoner olivoljan tills det börjar få färg
tillsätt löken, vitlöken samt det strimlade köttet fräs lite till.
Tillsätt Spadet från champinjonerna, buljongtärning, ingefäran samt sojan.
Låt koka tills köttet är mört och spadet nästan kokat in. Tillsätt kokosmjölken
koka upp, smaka av med ev. lite salt och finmalen svartpeppar.
Servera med gott jasminris, lite ljus soja samt sambal oelek

Vintips 
Rött vin Zensa primitivo (Ekologiskt)  nr 73966  89:-

Smaklig måltid önskar

Hornpär med Marina vid sin sida - Salve!

Enkelt rödingrecept
Du behöver inte alltid fylla fisken med mycket.  Från Ytterhogdal kommer här ett enkelt recept:
Ta en god olivolja (i detta fall BIRGER'O Apricale E V), salta och inget mer.  Lägg fisken i folie.
Ugnen på 200°.
Kolla att rödingen är genomstekt.  Njut med (färsk) potatis och sallad efter tillgång.
Friskt vatten, gärna källvatten.  Ät och blunda!

Fick det från Lorenz Hedberg, gift med min syssling Anita.
Lorenz vid sin effektiva jordkällare, som han själv stensatt!
Grilla: Örter, grönsaker och potatis

Ska potatisen vara huvudråvara räcker receptet till fyra personer, som tillbehör till 4-6 personer.

Ingredienser

1 kg färskpotatis

ca ½ dl olivolja

1 näve hackade örter, t ex salvia och timjan

1 vitlöksklyfta, finhackad

Gott med grillmarinad

2 msk finhackad vitlök

2 msk färsk riven ingefära

2 msk sojasås/tamari

2 msk chilisås

4 msk olivolja

Till servering

färska majskolvar

små kronärtskockor

squash i halvor

eller spett med valfria grönsaker och tofu

Tillagning

Skrubba potatisen och koka den knappt mjuk. Häll av kokvattnet och låt potatisen ånga av lite. Häll en skvätt god olivolja i en kastrull eller stekpanna. Hacka ner lite färska örtkryddor som salvia, timjan och färsk vitlök eller dina egna favoritörter.

Värm oljan med kryddorna försiktigt utan att steka och häll i färskpotatisen och blanda runt så att kryddor och olja fastnar på potatisarna. Servera bums till t ex grillade grönsaker.

Nästan alla grönsaker går att grilla på olika sätt om man bara vill. Bäst blir det med en hemgjord grilloljemarinad. Kör alla ingredienserna snabbt i en matberedare till en mustig sås.

Grilla valfria grönsaker eller trä upp grönsaksbitar och tofu på spett. Pensla rikligt på med marinad innan du lägger dem på grillen eller på en aluminiumbeklädd plåt i ugnen.

Avocado och jordgubbar

Receptet är för 4 personer.   När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna.

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.


Börja med    250 g jordgubbar (ung. halv liter)

                1 avocado

                1/2 rödlök

                1/2 kruka koriander

                1 msk färskpressad limejuice

                1 tsk olivolja

                2 krm flingsalt

Tillagning

1.         Ansa och skär jordgubbarna i små bitar.  Dela, kärna ur,  gröp ut och tärna avocadon.  Skala och finhacka löken.  Hacka koriandern.

2.         Blanda jordgubbar, avocado, lök och koriander i en skål. Tillsätt limejuice och olivolja.  Krydda med flings alt.

     Servera!

Från tidningar och böcker
Ingefärsdressade rotfrukter - suverän dressing!
SvD Köket 7 jan 2011
något modifierad efter provlagning

             Ingefärsdressade rotfrukter

Ingefärsdressade rotfrukter
De här lite riviga rotfrukterna är underbara att äta som de är eller till exempel tillsammans med kyckling  4   port.

ca  45  min.

Ingredienser

1 kg 
2 st 
1 st 
2 msk 
Dressing
1 msk 
2 st 
1 kruka(or) 
1 msk 
1 dl kallpressad

Tillagning

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär rotfrukterna i ungefär lika stora bitar. Skala och klyfta löken och skala alla vitlöksklyftor.
2. Lägg allt i en bakplåtspappersklädd långpanna och blanda med oljan. Salta och peppra generöst. Rosta cirka 20 minuter tills det fått fin färg.
3. Blanda alla ingredienser till dressingen under tiden. När rotfrukterna är klara häller du över dressingen och serverar.

Recept: Liselotte Forslin
Assistent: Ylva Porsklev
Foto: Malin Hoelstad
Recept

Olivportfölj för ditt kök

Basolja att steka i, att använda till dressingar och som volymolja att slösa med.    

Mjuk o lite söt olja till lättare efterrätter, desserter eller bara att doppa bröd i.

Fet  syrlig och robust olivolja till heta rätter soppor eller tapas.

Smaka dig fram till hur DU vill använda BIRGER'O olivoljor! 

Tips

Sallad med tomat, buffelmozzarella och rikligt med basilika.

Toppa med olivolja salt och svartpeppar.

 

Getost Lägg på en kvist  färsk rosmarin, ringla över olivolja.

 

Stekt strömming  med mandelpotatispuré

4 pers

750 g strömmingsfilé

1 ägg

Ströbröd

Vetemjöl

Salt

 

1 kg mandelpotatis

1/2 dl olivolja

1 dl vispgrädde

1 dl mjölk

Salt och vitpeppar

 

Skala mandelpotatis (om du inte gillar oskalad) och koka upp. Låt gå mjuk på låg värme. Häll av vattnet och låt potatisen torka ett tag i kastrullen. Mosa potatisen.

Värm mjölk och grädde och tillsätt potatisen tillsammans med olivolja, salt och peppar.

Rör till grov puré och smaka av.

Vänd strömmingsfiléerna i ett uppvispat ägg och därefter i en blandning av mjöl, ströbröd och salt.  Stek dem snabbt i olivolja på hög värme tills de fått fin färg.

Servera med dill o citron

 

 Bruschetta

 8 skivor vitt lantbröd
 6 tomater
 6 stora gröna oliver med kärnor
 1 knippa basilika
 1 vitlöksklyfta
 2 msk balsamvinäger
 1 msk olivolja Extra Vergine
en nypa strösocker
salt och malen svartpeppar

Till garnering:
olivolja
riven parmesan

1. Värm ugnen till 200°. Dela tomaterna, kärna ur dem och finhacka tomatköttet. Kärna ur och finhacka oliverna. Strimla basilikabladen och skala och riv vitlöken fint.

2. Blanda tomater, oliver, basilika och vitlök med vinäger, olivolja, socker, salt och peppar. Balansera mängderna av salt, syra och socker beroende på hur mogna tomaterna är. Tänk även på sältan från oliverna. Låt salsan dra i rumstemperatur i ca 30 minuter och sedan rinna av i finmaskig sil eller durkslag.

3. Rosta bröden i ugnen i ca 5–7 minuter så att de får fin färg. Ta ut dem och lägg på tomatsalsan, droppa över olivolja och strö över riven parmesanost.

Hälsa

Olivolja innehåller en stor andel av det nyttiga enkelomättade fettet.

Den innehåller som mest av polyfenoler och tokoferoler.

 

Förhindrar åderförkalkning

Höjer halten av det goda kolesterolet

Sänker halten av det dåliga kolesterolet

Minskar risken för blodpropp

Minskar risken för allvarlig fetma

Förbättrar blodglukosvärdet

Minskar risken för grovtarmscancer, bröstcancer, prostatacancer.

Underlättar matsmältningen och tarmens arbete

Minskar risken för magsår och mildrar magsyran

Fösenar åldrandet bra för hud o skelett

Hjälper skelettet att ta åt sig kalk o mineraler

 

De främsta fördelarna om man jämför olivolja med andra fetter är:

Den höga andelen enkelomättade fett (mellan 54 och 83 procent) av det ”nyttiga fettet”.

 

Den stora mängden Tokoferoler, innehåller( bland annat vitamin E) och Polyfenoler

( oljans stabilitet) som förhindrar våra cellers oxidation och minskar  förekomsten av fria radikaler.

 

Hög andel av squalen och steroler (framförallt  b-stiroler) som motverkar uppkomst av cancer och hjälper levern att transportera bort kolesterol och förhindrar inflamationer.

Tips och förslag

Prova olivolja på en tesked genom att sila in oljan genom tänderna och tryck oljan mot gommen.

Känn efter om du tycker att smaken är god.

Tips som förenklar ditt val av olivolja i ditt kök:

Använd den fina aromrika olivoljan som sista smaksättare precis innan du skall äta och göra  den enklare matlagningen.

Följ upp styrkan på maten med en olivolja som har motsvarande styrka.

Byt ut vinägern i dina dressingar till citron eller lime.

 

Olivolja och maträtter från samma region fungerar ofta bra ihop.

Använd olivolja vid bakning.  De små fettkristallerna ger en fin konsistens på brödet.

Våga prova nya kombinationer som tex olivolja i och till desserter.

De enkla kombinationerna är oftast de bästa såsom enkelt lantbröd, parmesan sicilianska söta tomater med din favoritolja ringlad över.

Apelsin och olivolja

Carpaccio på apelsin


Skala apelsinerna med vass kniv så allt det vita följer med. 

Skär dem sedan i tunna skivor och lägg upp direkt på tallrikarna.

Ringla över rikligt med SanB olivolja Extra Vergine, salta, mal över

några varv på vitpepparkvarnen, strö över flagor av parmesanost eller pecorino och lite pinjenötter.

 

Servera som förrätt, ”antipasto”.


insänt av:  Ulla-Britt Johansson, Falun


Apelsin och choklad!


Nu kommer en efterrätt eller varför inte något uppfriskande och kallt.

Börja med en ekologisk apelsin, så att du kan riva lite av skalet.  

Filea apelsinen och lägg bitarna i en skål.

Krama saften ur apelsinen och låt vätskan rinna ner i skålen.

Tillsätt lika stor mängd olivolja som apelsinsaften.

Hyvla mörk choklad (70%) över.


Smaka av (och smaksätt ytterligare efter eget tycke).

Låt stå kallt!

Servera i små skålar med dessertsked till gästerna (eller bara till er själva om ni inte har gäster).

Contorni Gotlandia
Contorni är italienska för mat som man äter till kött, fisk m fl huvudrätter.  Här ett recept från Gotland presenterat av M, men ursprungligen från ....
Koka upp skalpotatis och skala den direkt när den kokat färdigt.
Lägg de heta potatisarna i en skål.  Använd en potatispress och pressa för hand.
Tillsätt kapris, hackad rödlök och BIRGER'O toscanska olivolja så att allt ger smak. Salta med flingsalt.  
Rör i riven ost, gärna parmesan.
Chokladmousse med olivolja
från ICAkuriren

4 pers
20 min + kyltid

Du behöver
250g mörk choklad
1 äggula
1 krm havssalt
1/2 dl olivolja (San Bartolomeo)
1 msk pastis eller motsv
6 dl vispgrädde

Hacka chokladen och lägg i en rostfri bunke.
Smält chokladen över vattenbad.
Lägg äggula och salt i en annan bunke, rör i olivoljan.
Tillsätt pastis och den smälta chokladen, rör ihop.

Vispa grädden så att den fortfarande är tjockflytande, tillsätt den i chokladsmeten.
Rör samman försiktigt med hjälp av en slickepott eller en träslev.
Låt stå i kylen 1 timme före servering.

Läcker sallad - varm eller kall - sötsur smak

Sweet and sour bread salad

This is a twist on the traditional panzanella using a variety of vegetables cooked with sugar and vinegar to give them an extra kick! This dish can be served warm or cold and, if you increase the quantities, makes a lovely light lunch.

Ingredients

  • 1 small carrot, peeled, cut into matchsticks (julienne)

  • 120g/4oz celeriac, peeled, cut into matchsticks (julienne)

  • 125ml/4fl oz extra virgin olive oil, plus extra for drizzling

  • 2 anchovy fillets

  • shallots, finely sliced

  • garlic clove, finely chopped

  • ½ red pepper, seeds removed, cut into matchsticks (julienne)

  • ½ yellow pepper, seeds removed, cut into matchsticks (julienne)

  • ½ aubergine, cut into matchsticks (julienne)

  • 1 small courgette, cut into matchsticks (julienne)

  • 2 sprigs fresh thyme, leaves only

  • 1 tbsp sugar

  • 3 tbsp white wine vinegar

  • salt and freshly ground black pepper

  • 100g/3½oz country bread, toasted

  • basil leaves, roughly torn

Preparation method

  1. Blanch the carrot and celeriac strips in a pan of boiling salted water for five minutes. Drain well and set aside.

  2. Heat the olive oil in a large lidded frying pan and stir in the anchovies. Cook until they have almost dissolved into the oil. Add the shallots and garlic and fry for 3-4 minutes, or until softened.

  3. Add the peppers, aubergine and courgette strips and continue to cook for a further 2-3 minutes, then stir in the thyme leaves, sugar and vinegar, and season with salt and freshly ground black pepper.

  4. Carefully add the blanched carrot and celeriac to the pan, cover with a lid and cook for five minutes.

  5. Remove the lid and cook for a further five minutes, or until all the vegetables are tender. Remove from the heat and set aside.

  6. Break the country bread slices into bite-sized pieces and arrange in a serving dish. Top with the vegetables, scatter over the basil leaves and drizzle with a little oil.


    från TV-programmet Två hungriga italienare / 2012

Råstekt potatis (längst ner på sidan)
Tärna fast potatis.  Du behöver inte skala den, om skalet ser fint ut. Räkna 2-3 potatisar per person.

Börja med 3 msk toscansk olivolja Extra Vergine, som hettas upp lämpligen i wokpannan.  Lägg i en liten klick smör, om du vill ha en enkel kontroll på värmen.

Lägg i potatistärningarna och stek dem vackert, ljust gyllenbruna; inte mer.  Anpassa värmen.  Salta försiktigt!  Häll på mer olivolja vid behov.

Krydda beroende på vilken rätt du ska äta till.  Avsluta gärna med bladen från färsk timjan eller annan örtkrydda efter smak och huvudrätt.  Servera omedelbart.

Det kan vi väl kalla snabbmat? med hälsosamma och goda råvaror!

Salsiccia och fårost
Finhacka en salsiccia.
Ta två skivor grovt bröd och häll på olivolja.  Fördela salsiccian. 
Lägg på en skiva toscansk fårost.
Garnera gärna med någon färsk örtkrydda som du har hemma.
Servera med vatten, Chianti eller annat toscanskt vin.
Receptet från provsmakare av våra olivoljor i Hallen
Bruschetta på ett sätt
När brödet har blivit några dar utan att någon frestats att äta upp det.

Skiva upp brödet i tunna skivor.  Prova gärna olika tjocklekar.

Gnid in brödet med olivolja, gärna den toscanska om ni vill ha mycket smak.

Rosta i brödrosten.

Servera som alternativ till chips.  

Lägg på tapernade eller liknande efter egen smak.  Servera.
Ni kanske vill ha något i stil med gubbröra eller räksallad?
Prova!

Tips från Jonas Rosén, BRÖDernas, Järfälla


        Broccoli à la Ilse

Hej Birger, vill gärna ge dig mitt senaste recept. 
2 pkt broccoli
1/2 röd chilifrukt
1-2 vitlök
olivolja
 
Använd “blommorna” av broccolin, lägg resten åt sidan. Koka 3-4 minuter i lätt saltat vatten.
Hacka chilin under tiden och skiva vitlöken så tunt som möjligt (glöm inte att tvätta händerna efter chilin !!)
Hetta upp rikligt med olivolja, fräs chilin och vitlöken några minuter på svag värme och tillsätt broccolin och vänd den några gånger.
Broccolin är vacker att se på med sina röda och vita prickar. Ät den varm t.ex. till en bit kyckling (virad i pancetta?). Broccolin smakar också utmärkt kall.
Då kan man droppa över lite balsamicokräm.
 
“Stockarna” kokar jag lite längre tillsammans med en stor morot, 2-3 potatisar och en lök. Jag kör allt i mixern, tillsätter buljongtärning och en halv burk crème fraiche med chili.
Se där, 2 luncher på köpet!     Kram Ilse 

Olivoljedressing med vitlök à la Maggan
Ta del av Margaretas från Sala enkla recept på olivolja, vitlök, timjan mm! Valborg 2012
Enkel dressing för bröd mm
Margareta, vår Maggan i Sala, som även är återförsäljare av olivolja har följande enkla recept:

Häll 2 - 3 msk olivolja i en skål lämplig för matbordet
Hacka vitlök lite grovt för omedelbar användning
Om du vill ha mildare vitlökssmak, välj finhackat och låt ligga i oljan ca. ett dygn
Tillsätt både en nypa socker och en nypa salt
Krydda med timjan
Färdigt!  Lägg på med sked på små brödbitar; njut säger Maggan
Mias läckra Afterwork-röra

Mias Afterwork-röra (fetaost och soltorkade tomater)

 

2-3 dl medelhavsyoghurt

150g fetaost

4 st (200g) soltorkade tomater hackas

några blad färsk basilika strimlas

svartpeppar

olivolja, gärna toscansk Forrá Pruno

 

Smula ner fetaosten i yoghurten,

Blanda ner soltorkade tomater och basilika.

Smaksätt med nymalen svartpeppar och olivolja.

Mia Jonsson i mars 2013 

Läcker Afterwork träff med Olivolje-provning. Därtill Mias goda röra (se recept ovan).
Avocado på knäckebröd

Leksandsbröd med avocado och olivolja

  Receptet kan passa både en rejäl smörgås och mindre "mingelbitar".  

 

Mosa en mogen avocado med gaffel och bred ut ganska tjockt på normalgräddat eller din favorit av Leksandsbröd.  

Ta din smakrika olivolja  och droppa på avocadomoset.  

Vrid se'n några varv på svartpepparkvarnen och strö över några korn flingsalt.

Lägg på parmaskinka.  Ju mer lagrad desto bättre, så att du undviker den "trådiga" kvalitéen.

Fortsätt med en tunn skiva tomat.  Några ytterligare droppar olivolja samt svartpeppar och flingsalt efter egen smak.

Toppa med färsk timjan eller ett basilikablad.

Bit och njut!

Kaffe till smörgås eller bubbelvatten till mingeln är utmärkt.

 

Tips om avocado och olivolja:

Köp avocado några dar i förväg och låt mogna hemma.  Du behöver bara lägga avocadon i handen, så känner du mognadsgraden.  Förvara mogna avocado i kylskåpet  och ta fram i rumstemperatur en stund före servering.

Använd olivolja som du tycker smakar gott!  T ex ligurisk är i regel mild och nötig, toscansk mer pepprig och gräsig med en lätt beska i eftersmaken.

Löjrom enligt Bockholmen + avpassning
Löjrom på färskpotatiskräm med kavringkrisp, olivolja och lagrad balsamico

240g avhängd löjrom
300g färskpotatis, skalad o skivad
     2 bananschalottenlökar, en skivad o en finhackad
4 msk olivolja, stöddig o grässtark
1 lit  grädde
1 dl  crème fraiche
havssalt o vitpeppar efter behag
1 bit torkad kavring
50g  gräslök, finskuren
1 kvist dill, plockade i små kvistar
olivolja att ringla före servering
balsamicovinäger, minst 12 år

Forma löjrom till fyra ägg med hjälp av en klassisk soppslev i silver + kallt vatten.
Svetta scharlottenlöken mjuk med olivoljan i en kastrull, tillsätt potatisen och grädden.  Låt sjuda i 20 minuter under lock.  Lyft upp potatis och lök i en kannmixer, tillsätt crème fraiche, salt, vitpeppar o hälften av grädden.
Mixa till en slät kräm, gräddmängden kan variera beroende på potatisen men resultatet ska bli en slät kräm med lite syrlighet, löjromen bidrar till sältan.
Kavring som fryst inne skivas tunt o rostas i ugn, ca 10 min 130°.  Under kavringen lägger du finhackad bananschalottenlök, gräslöken o dillkvist.
Avsluta med att kringla en stöddig, grässtark jungfruolivolja som fått stå kallt o blivit lite trögflytande med en 12årig balsamicovinäger i små pölar runt.
Lycka till!



Gamla frantoio på San Bartolomeo (foto: Bosse Fredriksson)
Färskpotatis på grillen
Graufelds GyllenKartoffel
Ta 3-4 medelstora potatisar per person.  Låt de koka ca. 15 min i vatten med en halv dl (obs! halv dl) salt.  De ska inte bli helt mjuka dvs "al dente".  
Häll upp en rejäl mängd olivolja i en skål.  Låt potatisarna rulla runt i skålen.  Dela dem, om de är för stora.
Nu är det dags att lägga potatisarna på grillen.  Vänd dem ofta, så att de inte blir brända.  De är klara när de fått vacker, gyllenbrun färg.
Servera med kött, korv, fisk - ja, vad du har som varmrätt.  Räkna inte med rester!

Din rubrik

Kantareller Sott'olio

INGREDIENSER

ca 300 g späda, fina och rensade kantareller

ev 1/2 st gul zucchini skuren i skivor

3 dl vitvinsvinäger

1 dl vatten

1 1/2 msk salt

2-3 st lagerblad

2 st skivade vitlöksklyftor

några kvistar rosmarin

5 st svartpepparkorn

2-3 dl olivolja

SÅ LAGAR DU

Koka upp vinäger, vatten och salt. Lägg i svamp och zucchini och låt det koka på svag

värme i 10 minuter. Häll av i ett durkslag och låt rinna av.

Varva svamp, zucchini, vitlök och örter i små, rena glasburkar.

Häll på olivolja så att det täcker. Sätt på locket och låt stå i minst en vecka innan du äter

dem till ost, chark eller färsrätter som köttbullar och köttfärslimpa till exempel.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

bo fredriksson | Svar 14.05.2013 18.37

vi ska njuta av en del godis tack Birger!

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.09 | 16:38

Hej Inger! Olja-Oliv, Erstag. 17 har flaskor i lager. Jag var där idag.
Salute, Birger

...
16.09 | 18:09

Fick en flaska med dessa ljuva droppar i födelsedagspresent. Vilken upplevelse. Ska nu söka mig till någon av Stockholmsbutikerna och fylla på förrådet.

...
27.05 | 06:03

Den soliga marknaden har börjat. Lovande!

...
27.03 | 17:23

Ser härligt ut att plocka oliver i det underbara landet Italien. Har varit i Ligurien en gång och Toscana på vandring och det var bara positiva upplevelser.

...
Du gillar den här sidan