BIRGER'O levererar!
Toscansk och Ligurisk olivolja nu i lager. Köp hos Lantliv m fl eller beställ i Kommentarsfältet för lev.. Vi får ett mail direkt.
Skriv gärna i Kommentarsfältet! Vi läser dagligen.
Hej Olivoljevänner, ja alla ni som läser vår hemsida. Alla gårdarna anser att oliverna i år är - från utmärkta till fantastiska.
Vi har smakat de kallpressade olivoljorna och kan, liksom våra stamkunder, bekräfta.
Priserna stiger detta speciella år. Familjegårdarna har högre kostnader och även frakterna ökar i pris.
APRICALE 0,25 liter 264 kr 0,5 liter slutsåld, vårt
lager
FORRÁ del PRUNO 0,25 liter 240 kr 0,5 liter slutsåld, vårt lager
SAN
BARTOLOMEO -- 0,5 liter 340 kr
_________________________________________________________________
Du kan även beställa 0,1 liter av Apricale och FP, båda kostar 130 kr/ fl.
Alla tre finns som dunk 5 liter och SanB 3 liter; literpris runt 300kr.
Begär prisuppgift inkl. frakt
utanför Stockholm och Leksand.
Välkomna att höra av er. Butikernas priser kan avvika.
Hälsningar
BIRGER’O Birger och Mona
_________________________________________________________________________________
Hur skiljer jag som konsument på dålig och bra olivolja?
Olivolja framställs främst på två olika sätt. Det ger två olika kvaliteter. Inom två olika prisnivåer!
Smakskillnader? Ja, men smak är personligt och objektivt svårt. Vår 20-åriga erfarenhet visar att smakskillnaderna ändå är tydliga och vi ska försöka förklara.
Således
två skilda sätt att framställa olivolja.
- varmpressning
- kallpressning
Varmpressning innebär att oljan extraheras ur den fruktmassa, som utgör resterna efter kallpressningen. Oljan
”dras ur” och tillsatser förekommer för detta. Extrahering innebär industriella metoder.
Kallpressning innebär enbart mekaniska metoder. Framställningen är arbetskrävande. Efter
plockning tvättas oliverna, krossas mekaniskt och massan bearbetas genom att skruvas fram till pressning som i en köttkvarn. Pressningen sker under högt tryck och vid ca. 28°. Vår erfarenhet är att kallpressad
olivolja, betecknad extra vergine kostar runt 7 euro (ca. 75 kr) per liter, när den lämnar den italienska olivgården, således exklusive lön till ägarfamiljen, frakter, säljkostnader och moms.
Varmpressad olja kan säljas till lågt pris per liter. Främst för att den högre, kallpressade olivoljekvalitén redan utvunnits och sålts. Alltså, om du kan köpa en olivolja till lågt
pris, läs hur den har framställts! Om du tycker att smaken är bra, då är förstås saken klar.
För en bra jämförelse rekommenderar vi dig att leta upp en mekaniskt framställd extra vergine
olivolja. Den är kallpressad. Vidare har den låg syrahalt vilket ger längre hållbarhet. Avsmaka olivoljorna i ditt test innan du äter eller dricker något med tydlig smak.
Drick gärna lite vatten emellan de olika sorterna. Ät lite bröd, en äppelbit om du har. Gör du så här blir det lättare att välja. Sedan spelar ju förstås
priset en viktig roll för ditt val.
BIRGER’O handlar bara med kallpressad olivolja från familjegårdar. Gårdarna får det literpris de begär. Kvalitén är hög, smaken är
lite olika mest beroende på region, men har alltid bra karaktär. Vi kan bara sälja vad vi själva tycker om. ”Mycke’ pengar, men mycke’ för pengarna” säger vi.
Vi har
distribuerat flera tusen liter god olivolja sedan starten 1999. Men vi satsar inte på volym utan på långsiktigt, hög kvalité till kunder som oftast blir stamkunder. Varje år besöker vi olivgårdarna;
vi hjälper även gärna till med skörden. Som regel åker flera ”olivgårdsarbetare” med oss till Italien.
Kontakta oss för beställning eller bara provsmakning. Gå in på
vår webb
www.birgero.se alt. www.monaloden.se
där hittar du alla kontaktuppgifter eller skriv i Kommentarsfältet!
Vi hörs och ses, eller som de säger på olivgårdarna: a dopo! Birger
och Mona
Källa: Wikipedia